Akıllı telefon bağımlılığı veya depresyon? Sizce hangisi önce gelir

Arizona Üniversitesi’nden yeni bir çalışmaya göre, akıllı telefonlarına bağlı olan gençler, depresyon ve yalnızlık için yüksek risk altında olabilir. Artan bir araştırma grubu akıllı telefon bağımlılığı ile depresyon ve yalnızlık belirtileri arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Ancak, akıllı telefonlara güvenmenin bu semptomlardan önce gelip gelmediği veya tersinin doğru olup olmadığı belirsizdi: depresif veya yalnız insanların telefonlarına bağımlı olma olasılıkları daha yüksek.

Araştırmacı Matthew Lapierre ve işbirlikçileri, 18-20 yaşlarındaki 346 yaşın üzerindeki 346 kişilik bir çalışmada, akıllı telefon bağımlılığının, başka türlü değil, daha yüksek depresif semptom ve yalnızlık raporları öngördüğünü tespit etti.

Sosyal ve Davranış Bilimleri Koleji İletişim Bölümünde yardımcı doçent olan Lapierre, “Başlıca paket akıllı telefon bağımlılığının doğrudan depresif belirtileri doğrudan tahmin etmesidir” dedi. “Erişilebilir olmadıklarında, insanların cihaza tamamen güvendikleri ve endişeli hissedebilecekleri bir konu var ve günlük yaşamlarının zararına kullanıyorlar.”

Ergen Sağlığı Dergisi’nde yayınlanacak olan çalışmada, Lapierre ve ortak yazarları, genel faydalanma yerine genel akıllı telefon kullanımından ziyade, bir kişinin cihaza psikolojik bağlılığı olan akıllı telefon bağımlılığına odaklanmaktadır.

Lapierre, “Araştırma akıllı telefonların genel kullanımına çok fazla odaklanıldığına dair endişelerimden kaynaklanıyor” dedi. “Akıllı telefonlar yararlı olabilir. Başkalarıyla bağlantı kurmamıza yardımcı oluyorlar. Gerçekten bu psikolojik sonuçların itici gücü olan akıllı telefonların bu bağımlılık ve sorunlu kullanımına odaklanmaya çalışıyoruz.”

İletişim bağımlılığı ile kötü psikolojik sonuçlar arasındaki ilişkinin yönünü anlamak, sorunun en iyi nasıl ele alınacağını bilmek açısından kritik bir öneme sahip, dedi.

Zhao, “Eğer depresyon ve yalnızlık akıllı telefon bağımlılığına yol açarsa, insanların ruh sağlığını ayarlayarak bağımlılığı azaltabiliriz.” Dedi. “Eğer akıllı telefon bağımlılığı (depresyon ve yalnızlıktan önce gelirse), bulduğumuz şeyse, refahı korumak veya geliştirmek için akıllı telefon bağımlılığını azaltabiliriz.”

Araştırmacılar, çalışma katılımcılarından “akıllı telefonumu kullanamadığımda panik yapıyorum” gibi bir dizi cümleyi derecelendirmek için dört noktalı bir ölçek kullanmalarını isteyerek akıllı telefon bağımlılığını ölçtüler.

Katılımcılar ayrıca yalnızlığı, depresif belirtileri ve günlük akıllı telefon kullanımlarını ölçmek için tasarlanan soruları da cevapladılar. Soruları araştırmanın başlangıcında ve yine üç ila dört ay sonra cevapladılar.

Bir popülasyon araştırmacısı, yaşlı ergenlere odaklanan çalışma, birkaç nedenden dolayı önemli olduğunu söylüyor: Birincisi, büyük ölçüde akıllı telefonlar ile büyüdüler. İkincisi, yaşamda, depresyon gibi zayıf ruh sağlığı sonuçlarına açık oldukları yaş ve geçiş aşamasındalar.

Zhao, “Geç ergenlerin akıllı telefonlara bağımlı olmaları daha kolay olabilir ve akıllı telefonlar onlar üzerinde daha büyük bir olumsuz etkiye sahip olabilir, çünkü zaten depresyona ve yalnızlığa karşı çok savunmasızlar” dedi.

Araştırmacılara göre, akıllı telefona bağımlılığın olası olumsuz etkileri göz önüne alındığında, insanların cihazlarıyla ilişkilerini değerlendirmeleri ve gerektiğinde kendi kendilerine sınırları getirmeleri faydalı olabilir.

Zhao, stresi yönetmenin alternatif yollarını aramanın yararlı bir strateji olabileceğini, zira bazı araştırmalar bazı kişilerin stresi azaltmak için telefonlarına döndüğünü belirtti.

Zhao, “İnsanlar strese girdiklerinde, destek almak için yakın bir arkadaşla konuşmak veya bazı egzersizler veya meditasyon yapmak gibi baş etmek için diğer sağlıklı yaklaşımları kullanmalılar” dedi.

Akıllı telefonlar hala nispeten yeni bir teknolojidir ve dünya çapındaki araştırmacılar insanların yaşamlarını nasıl etkilediklerini incelemeye devam ediyor. Lapierre şimdi araştırmacıların akıllı telefon bağımlılığı ile depresyon ve yalnızlık arasında bir bağlantı olduğunu bildiğini, gelecekteki çalışmaların bu ilişkinin neden var olduğunu daha iyi anlamalarına odaklanması gerektiğini söyledi.

“Yaptığımız iş, akıllı telefon bağımlılığının psikolojik etkileriyle ilgili bazı temel soruları yanıtlıyor” dedi. “Öyleyse ‘Tamam, neden böyle?’ Diye sormaya başlayabiliriz.”

You May Also Like

About the Author: admin