Gürcistan Batum Turunda Gezilecek Önemli Yerler

Günübirlik rize tur sayesinde batumu gezmek hem oldukça eğlenceli hemde çok artık çok kolay. Batum turumuz boyunca keyifli bir zaman geçirmeniz ümidiyle hayırlı yolculuklar dileriz. Ayrıca kendine zaman ayırıp bizi tercih ettiğiniz için de sizlere şükranlarımızı sunarız. Sevgili konuklarımız sözümüze Gürcistan Batum Turumuza hoşgeldiniz demekle başlamak istiyorum.

Günübirlik Batum Turu hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız aşağıdaki tanıtım yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. Yazımızı dikkatle okursanız batum hakkında detaylı bilgiye sahip olacaksınız.

Rize Merkez Kalkışlı Batum Tur Ücreti Kişi Başı 50 TL

TURA DAHİL OLANLAR

– Ulaşım
– Rehberlik Hizmeti

TURA DAHİL OLMAYANLAR

– Müze girişleri ve Ören Yeri girişleri
– Gümrük Harç Ücreti
– Yemek

Arabayla gitmek isterseniz, ne öyle uluslararası ehliyet, ne de çipli ehliyet gerekiyor. Belge derlemek toparlamak yok. Ehliyetiniz, ruhsatınız ve tüm yolcuların kimlikleri yeterli.Neden batum turunutercih etmeliyim diyorsanız işte;

– Pasaport derdi yok, kimlikle gidilebiliyor.
– İngilizceniz yoksa her 10 kişiden 1’i Türkçe konuşuyor.
– Yurt içinde tatil yapmaktan daha ekonomik.

Başkasından ne duydunuz bilmiyoruz ama Batum haftasonu bir kaçıp gelmek için ideal. Evde Yok gözlerle bakana türlü aktivite ve keyif var. Bizce indirgendiği red light district kafasını hiç hak etmiyor.

Eğlenmeyi bilen, doğayı seven burada harika bir haftasonu geçirir. Avrupa mimari ile Sovyet mimarisinin melez çocuğu Batum’un acelesiz, bohem, sayfiye bir ruhu var. Bizce Batum’a 1 gün yeter. 1 günde Batum’un altını üzerine getirirseniz, adrenalininizi de yaşarsınız, köyüne de gidersiniz, casinosuna da uğrarsınız, yerel yemek ve şaraplarını da tadarsınız. Hatta isterseniz denize bile girersiniz. Kart biftek gibi de gitseniz, marine olmuş et gibi lokum lokum evinize dönersiniz.

BATUM’DA GEZİLECEK YERLER

Batum, Karadeniz’deki beklenmedik Akdeniz şehri. Gürcistan’ın yazlığı olan şehir ve hiç bizim bildiğimiz Karadeniz’e benzemiyor: İnsanlarda bir parmak arası terlik, salınarak yürüme hali, hayat telaşsız, stressiz…

Şehir, 1991’de Gürcistan Sovyet Bloğu’ndan ayrıldığından beri çok hızlı kabuk değiştiriyor. Onu sarmalayan dik ve yemyeşil dağlar, yükselen gökdelenlerle yavaş yavaş perdeleniyor. Özellikle 2004’ten beri komünizmin etkilerini silkeleyip,

Batum’u bir zamanlar olduğu gibi gözde bir yazlık tatil destinasyonu yapmak için devletin büyük seferberliği var. Şehre kocaman parklar yapılıyor, bulvarlar açılıyor, uluslararası otel zincirleri geliyor… Burayı yaşanası bir yer yapan bir sürü adımlar atmışlar ve şehir çok keyifli bir hal almış.

Burada gezilip görülmesi gereken yerlerin nereleri olduğunu, önemlerini, anlattık. Onları bir programa dökülmüş olarak bulmak ve daha fazlası için yukarıda belirttiğimiz Haftasonu Batum Rehberi yazımıza bakabilirsiniz.

– Sürat teknesi gazlamak
– Botlu delta kanat Vecihi işi uçmak
– Bisikletle şehir turu
– Batum Botanik Bahçesi
– Şarap tadımı
– Deniz tatili isteyenler için yelkenli ile denizde bir gün

BATUM’DA GEZİLECEK YERLER

1. Avrupa Meydanı

Batum’da şehrin ana meydanı, Avrupa Meydanı (Europe Square). Klasik büyük bir fıskiyeli havuzun olduğu Meydan’nın en önemli simgesi elinde altın koyun postu tutan Medea Heykeli. Yunan Mitolojisi’ne gönderme yapan bu heykel Söylenene göre Batum’a bir hayli pahalıya patlamış. Sırf 1 Milyon Larilik astronomik değeri ile bile turistler tarafından en çok fotoğraflanan yerlerden.

2. Astronomik Saat

Astronomik Saat (Astronomic Clock), Medea Heykeli ile aynı yol üzerinde, Memed Abashidzade Bulvarı üzerindeki UNESCO tarafından koruma altında olan Eski Banka Binası’nın (National Bank of Georgia) üzerinde yer alıyor. Prag’daki Old Town Meydanı’nda ve Viyana’daki Yahudi Mahallesi’nde de ünlü örnekleri olduğu gibi buradaki astronomik saat de her saat başı çan sesleri çıkarıp güneş ve ayın konumlarını gösteriyor.

3. Piazza

Piazza (İtalyanca’da meydan demek), belki de tüm Gürcistan’nın en güzel meydanlarıdan biri. Birebir İtalyan meydanlarından modellenmiş. Burada kendinizi adeta İtalya’ya ışınlanmış hissediyorsunuz. Mozaiklerle döşenmiş 5700 metrekare alanın çevresi vitraylarla donatılmış Avrupa mimarisi yapılarla çevrili.

Etrafta birçok cafe, otel, restoran alternatifi var. Son yıllarda burası konser, performans gibi etkinliklerin de popüler yeri olmuş. Placido Domingo, Chris Botti, Sting, Macy Grey gibi dünyaca ünlü isimler bu meydanda konser vermiş. Not: Burasının imza işletmesi de La Brioche Cafe. Kahve molası vermek için ideal yer.

4. St. Nicholas Kilisesi

Bu kiliseyi, Osmanlı Dönemi’nde burada yaşayan Rumlar padişaha hediye olarak sunmuşlar. Padişah da çanlarının asla çalınmaması kaydıyla kiliseye izin vermiş. Kilisenin yapımına 1865’de başlanmış ve çanları da 1878’de yerleştirilmiş. Rumlar söz verdikleri üzere çanları hiç çalmamışlar ta ki Osmanlı’nın batum topraklarını kaybettiği güne kadar. İşte o gün çanlar Osmanlı için çalmış. Bugün ise şehrin ana kiliselerinden biri olarak faal bir şekilde ibadete açık.

5. Batum Bulvarı

Ana sahil hattı boyunca uzanan 1884 tarihli 7 kmlik Batum Bulvarı, palmiyeli yolları, parkaları, heykelleri, çeşmeleri, cafe ve beach barlarıyla Batum’un canlı ve yaşayan hayat tarzını yansıtıyor. Bulvarla beraber uzanan sahil kesimi de biraz taşlı olsa da Temmuz-Ağustos döneminde plajlar full çekiyor. Bulvarın kuzeyi ise Yeni Bulvar olarak bilinen yer. Burada suyun, lazer ışık şovları ve müzikle dans ettiği fıskiye havuzları (Dancing Fountains) bulunuyor.

6. Miracle Park

Burası Batum modern mimarisinin, Batum Bulvarı ile kesiştiği alan. O kadar kısa bir sürede tamamlanmış ki ismine Miracle yani Mucize Park demişler. Batum silüetinin önemli simgeleri bu parkın içinde yer alıyor. Diğer maddeler de detaylıca anlattık ama kısaca:

Chacha Kulesi İzmir Saat Kulesi’nin aynısı
Dönme Dolap Batum’un London Eye’ı
Alfabe Kulesi (Alphabet Tower)

Radisson Blu Otel (gün batımında terası güzel oluyor), Batumi İş Merkezi, Batum Feneri, Empire State’e benzeyen Le Meridien oteli Ali & Nino heykeli Tamar Kvesitadze tasarımı, kavuşamayan 2 insanı anlatan, hareket eden 7 metrelik dev Sea Port Aşağıda aktiviteler kısmında anlattığımız türlü deliliğin ve eğlencenin olduğu yer.

Miracle Park festival ve konser gibi büyük organizasyonların yapıldığı yer. Özellikle yazın yapılan elektronik müzik festivali Batumi Summer Set Festival sırasında burası çok canlı oluyor. İlgilenenlere duyurulur festival bu sene (2016) 12-14 Ağustosta ve güzel bir line-up var!

Panoramik Dönme Dolap

Alfabe Kulesi’nin yakınındaki panoramik dönme dolap ile Karadeniz’in Batum kıyılarına ve şehre 55 metre yüksekten kuşbakışı bakma fırsatınız var. Bir nevi Batum’un London Eye’ı. Bir tur yaklaşık 10-15 dk sürüyor.

Alfabe Kulesi

İspanyol MimarAlberto Domingo Cabo tarafından tasarlanan Alfabe Kulesi (Alphabet Tower), Gürcü Alfabesi’nin kendine haslığını ve dünyadaki 14 alfabeden biri oluşunu ve Gürcü insanının kimliğine olan sevgisinin bir sembolü olarak 2012 yılında Miracle Park içinde inşa edilmiş.

Batum’da modern mimarinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilen kule, 130 metre yüksekliğinde spiral şeklinde demir bir konstrüksiyon. Panoramik manzara meraklıları için kule içinde bir asansör var. Buradan Batum ve Karadeniz manzarası görülebiliyor. Gece aydınlatıldığındaki hali bize daha güzel. Bir rivayete göre Gürcü alfabesindeki her harf, buradaki şarapçılık kültürünün etkisiyle, üzüm asmasına benzeyecek şekilde tasarlanmış.

Sea Port (İskele)

Batum üzerinden transit geçişlerin tarihi bir hayli eskiye gidiyor. 1878-1885 yılları arasında Batum Limanı’nın ismi, ücretsiz ticaret limanı anlamına gelen “Porto Franco” imiş. Daha sonra bu limana talep iyice artınca kar amacı gütmeye başlamışlar. Zamanla yeni bir limana ihtiyaç olmuş. Bu nedenle liman 1962’de yeniden düzenlenmiş, şehrin biraz daha dışına taşınmış. Buradaki eski liman terminali ise Eski Batum’un en simgesel, deniz kıyısının ise en güzel nostaljik yapılarından biri.

Chacha Kulesi

Bu yapı İzmir Konak’taki Saat Kulesi’nin kayıp ikiz kardeşi. Çok beğendikleri için buraya da yanısını yaptırmışlar. Tabi ortada, ikizlerin her ne kadar aynı görüntüye sahip olsa da, farklı karakterlere sahip oldukları gibi bir gerçek var tabi. Bu ikizde de Temmuz, Ağustos aylarında her gün saat 19.00’da 10 dakikalığına su yerine Gürcü vodkası Chacha akıyor!

Ali & Nino Heykeli

Sahil bölgesinde , biri Müslüman diğeri Katolik Hristiyan olup kavuşamayan aşıkları anlatan sanatçı Tamar Kvesitadze imzalı 7 metrelik metalden dev heykel yerleştirmesi. Akşam olduğunda kırmızı ve mavi ışıklandırılan bedenler birbiri etrafında dönüyor ama asla birleşemiyorlar.

Heykele İlham olan kaynak da, Kurban Said adlı kimliği kesin olmayan yazar tarafından 1937’de Viyana’da Almanca olarak yayınlanmış bir roman. Roman Müslüman bir Azeri genci olan Ali ile Hristiyan Gürcü kızı Nino arasında yaşanan imkansız aşkı konu ediniyor.

7. Tiyatro Meydanı ve Poseidon / Neptün Çeşmesi

Eski Sovyet Rejimi mimarisi evleriyle çevrili, Batum’un en renkli meydanlarından Tiyatro Meydanı, buradaki altın kaplama deniz tanrısı Poseidon/Neptün heykelli çeşmesi ile ünlü. Aslında Bologna’nın Nettuno Meydanı’ndaki heykelin bir kopyası. Yine de Batum’un Tiyatro meydanını güzelleştirmekten geri kalmamış.

8. Tiyatro Binası

Tiyatro Meydanı’nın hemen yanında 1952 yılı yapımı Ilia Chavchavadze Devlet Tiyatrosu var. Kendisi 19. yüzyıl Gürcistanı’nın en önemli edebiyatçı ve siyasetçisi olmakla beraber ülkenin Rus boyunduruğundan kurtuluş hareketinde önemli rol alan ismi. Bir nevi Gürcistan’nın Namık Kemal’i diyebiliriz. Sütunlu girişiyle bu bina da Eski Batum’un en güzel yapılarından.

9. Modern Galeriler

Batum’da sanatseverlerin, Acara Devlet Sanat Müzesi gibi önemli müzelerin yanı sıra Kemal Turmanidze Sanat Salonu, Çağdaş Sanat Alanı, Rusudan Petviashvili Cafe ve Sanat Galerisi, TBC Bankası Galerisi gibi modern sanat galerilerine de göz atması tavsiyemiz olur.

10. Argo Teleferiği

Argo Teleferiği, Deniz seviyesinden 250m yüksekteki Anuria Dağı’ndaki Argo Eğlence Merkezi’ni şehre bağlıyor. Merkezden dağarla çevrili panoramik Karadeniz manzarası bir harika! Burada restoranlar, cafeler, alışveriş yerleri, teraslar ve açık hava alanları da var. Fakar buranın olayı merkezden daha çok teleferiğe atlayıp şehre kuşbakışı bakmanın keyfini çıkarmak. Batum Botanik Bahçesi’ne giderken yol üzerinde.

11. Ters Ev

Karadeniz kafası, Karadeniz’in iki tarafında da aynı, ama diğer herkesinkinden de farklı işliyor. İşte Batum’daki ters ev Batum’da önemli bir Laz nüfusu var, zaten Lazca da Gürcüce ile aynı dil ailesinden. Üzerinde yazdığı gibi burası bir laz yemekleri restoranı. Gerçek mi değil mi bilmiyoruz ama rehberin dediğine göre bu da bir Laz müteahhit işiymiş. Bizce içinde görülecek çok şey yok uzaktan bakmanız kafi.

12. Botanik Bahçesi

Bahçe demek komik kalıyor, koru desek sanki daha yerinde. Çünkü bir ucundan bir ucuna durmadan yürümek 1,5 saat alıyor. Ee, 6 kıtanın ormanlarını, 5 bin bitki çeşidini adımlamak biraz zaman alıyor tabi.

Koru denize sıfır, falez manzaralı, harika bir yer. Haftasonu, ama ne bir mangalcı var, ne de yemeğinizin içine uçan futbol topu. Ne de arabadan zorunlu müzik yayını. Buradakiler 300 Günübirlikçi filmini hiç görmemişler.(Filmi bilmeyen varsa kesin izlesin, 3,5 dakika sürüyor.)

PEKİ BATUM UCUZ MU?

Ucuz, zaten dediğimiz gibi sınır bölgesinde yaşayanlar alışveriş için Batum’a gidiyor. Fiyatları örneklemek gerekirse; 3 ana yemek + 1 salata + 3 bira, 35 Lari (Tem 2017’da 45 TL) tuttu. Alkol ve sigara özellikle Türkiye’ye kıyasla bayağı daha ucuz. En çok merek edilen Batum’da iPhone fiyatları.

Evet, Türkiye’den bir nebze daha ucuz ama öyle atla deve bir fark yok. Yine de son iki senede pasaportunuza işlenmiş telefon gözükmüyorsa az bi farkla daha ucuz olsa da buradan neden almayasınız? Genel olarak elektronik fiyatları için de aynı şeyi düşünebilirsiniz. Bir tek oteller genel fiyatlara kıyasla biraz yukarıda: Hostelleri 50-60 TL, Motel tipi yerleri 150-200 TL, 5 yıldızlı yerler 400- 600 TL arası.Hepinize keyifli bir yolculuk dileriz.

You May Also Like

About the Author: admin