Yumurtalık kanseri nasıl anlaşılır belirtileri nelerdir?

Karında sürekli ağrı ve şişme şikayetiyle hastaneye giden 54 yaşındaki kadına doktoru, endişe edilecek birşey olmadığını söyledi ancak 5 ay sonra yumurtalık kanserinin son evresinde olduğu ortaya çıktı. Peki yumurtalık kanserinin başlıca belirtileri nelerdir?
Kadın üreme organlarında görülen kanser türlerinden biri olan yumurtalık kanseri erken dönemde belirti vermemesi nedeniyle genellikle geç fark edilebiliyor. Yumurtalık kanserinin belirtilerinin geç dönemde ortaya çıkması da hastalıktan korunmada düzenli kontrollerin de önemi artıyor. Yumurtalık kanseri, en sık görülün kadın kanserleri arasında rahim ağzı ve rahim içi kanserinden sonra üçüncü sırada yer alıyor. Ancak yaşam kaybına neden olma açısından ilk sırada bulunuyor.

Yumurtalık kanseri her yaşta görülebilmesine rağmen en fazlı 40-50 yaş aralığında görülmektedir.Menopoz öncesi dönemde yumurtalık tümörlerinin sadece %7’sinde kanser tespit edilirken, menopoz sonrasında bu oran %30’a kadar çıkmaktadır.

Risk faktörleri neler?

Bu kanser türünün az doğum yapan veya hiç evlenmemiş kadınlarda görülme ihtimali daha yüksektir. Doğum kontrol haplarının uzun süre kullanılması kanser riskini bir miktar azaltmaktadır. Ayrıca genç yaşta hamile kalmanın da riski azalttığı bilinmektedir. Araştırmalar, yumurtalık kanserlerinin yalnızca yaklaşık %10 unda ailesel bir bağ olduğunu göstermektedir. Birinci derece akrabalarında yumurtalık kanseri olan kadınlarda kanser görülme ihtimali biraz daha yükselmektedir. Bunların dışında, çok çocuk doğum yapmış ve tüpleri bağlanmış olanlarda da yine daha az görüldüğü tespit edilmiştir.

Belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kanseri için geliştirilmiş bir tarama testi bulunmadığını hatırlatan Doç. Dr. Arıkan, belirtiler açık olmadığı ve çoğu zaman başka hastalıklarla karıştığı için erken tanı konulmasının çok sor olduğunu anlattı. Doç Dr. Arıkan sözlerine şöyle devam etti:

Düzenli jinekolojik muayenelerde yapılan ultrasonla erken evrede de yumurtalık bölgesinde büyüyen kitlelerin tespiti ile erken evrelerde tanıyı sağlayabilir.

Daha ileri evrelerde şişkin karın ve karın altı ağrıları ile yapılan jinekolojik muayenede tespit edilir. Ayrıca bilgisayarlı tomografi, radyografi, kan tetkikleri (CA 125 gibi tümör markerleri) gibi ek yöntemler de tanıya yardımcıdır.

Tümör ve karında sıvı birikmesi sebebi ile hızla gelişebilen karın şişliği, karın ağrıları, karında dolgunluk hissi ortaya çıkar. Diğer belirtiler ise, karında ağrı ya da rahatsızlık hissi, bulantı ya da hazımsızlık, anormal vajen kanaması, yorgunluk hissi ve sırt ağrısı, açıklanamayan kilo kaybıdır.”

You May Also Like

About the Author: admin